Stichting EOTAS

HET EOTAS VERHAAL:

 

De zorg en het onderwijs voor dove kinderen in Dodoma in Tanzania wordt begeleid door de volgende vaste mederwerkers van stichting EOTAS:

 

Robin van Donkersgoed

Oprichter en Programmacoördinator

  

Nienke Munting 

Secretaris/beleidsmedewerker

 

Ganana Kamwela

Voorzitter -EOTAS_Tz / School manager

 

 Hawa Awesso (Doof)

Administratief/Financieel medewerker

EOTAS_Tz

 

 ACHTERGROND:

In 1994 bezocht Robin Tanzania voor een maand en in 1995 heeft hij een hoortoestellenmissie gesponsored, welke door Shubi Foundation uit Nederland werd uitgevoerd. Vervolgens ging hij samen met het team van 6 mensen om te zien wat de organisatie deed in Tanzania. Tijdens deze reis werden 8 scholen bezocht, zonne-energie geïnstalleerd in een aantal van deze scholen en gehoordiagnoses en hoortoestellen aangepast bij een aantal kinderen.

 
Een van deze scholen was gevestigd in Kigwe, een klein dorpje 40 km buiten Dodoma. Tijdens het bezoek werd het duidelijk dat de kinderen geen basisvoorzieningen hadden, zoals veilig drinkwater, goede muggennetten en dagelijkse zorg. Hoortoestellen leken op dat moment niet de meest urgente noodzaak voor deze kinderen. Aan de hand van deze observatie heeft Robin met de hoofdonderwijzer van de Kigwe dovenschool een plan opgesteld om samen watertanks te bouwen voor opslag van regenwater voor de kinderen.


In november en december 1996 is Robin terug gegaan naar Tanzania en zijn er twee complete watertanks met dakgoten geinstalleerd binnen zes wekenmet een capaciteit van 50.000 liter. Het project werd gezegend door regen de dag na voltooiing en leverde meteen al meer dan 3.000 liter drinkwater na een nacht van regen.


Als gevolg van dit project werd Robin verder geïnspireerd om de dove kinderen in Tanzania meer practische kanzen te bieden door middel van een beroepsopleidingprogramma, specifiek voor dove kinderen. Dit programma werd uitgevoerd van 1997 tot 2002 in het dorp Kigwe. Om dit programma te kunnen ondersteunen met kennis en financiële middelen, heeft Robin samen met Jenta Sluijmers (Logopedist), Kris Swagers en Annemiek van der Meer, stichting EOTAS opgericht. Gedurende de periode van 2000 tot 2002 werd het toenemend duidelijk dat het programma in Kigwe geen toekomst had door gebrek aan medewerking van leraren en autoriteiten die betrokken waren bij de school.


Naar aanleiding van situatie, heeft het toenmalig EOTAS bestuur besloten om samen met een aantal Tanzaniaanse mensen, waaronder Ganana en Hawa, een kleuterschool in Dodoma op te zetten. De kinderen op onze kleuterschool bleken het al zo goed te doen, dat zij na twee jaar de kinderen in de eerste klas van het (dove) basisonderwijs ver voorbij waren. De snelle vooruitgang van deze kinderen op onze kleuterschool werd de inspiratie om een goede Dovenschool te bouwen waar de kinderen een eerlijk kans krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen in een kindvriendelijke en veilige omgeving. 
 De school is nu geregistreerd en uitgegroeid tot een instelling met meer dan 74 kinderen, 16 leerkrachten en 14 ondersteunende medewerkers. De school zal jaarlijks doorgroeien met een gemiddeld aantal van 12 kinderen tot uiteindelijk het maximum van 150 is bereikt.

 

 

 

EOTAS Foundation  |  Giving Deaf Children a fair chance in life through quality Education!
Karibu Tanzania; Karibu EOTAS